MILESI SZÍNMINTÁK
hxt14

milesi xht 16

hxt 18

xht19

hht123xht 12

Tok méretek, és tok típusok

Szabványméretű beltéri ajtóknál megkülönböztetünk névleges, és beépítési, vagyis pontos méreteket.
75 cm x 210 cm -es beltéri ajtóknál a megadott méret a névleges méret, mely a kihagyandó falnyílás méretet jelenti. Itt a tok valós mérete csak 73 cm x 209 cm.
90 cm x 210 cm-es névleges méretnél a valós tokméret 88 cm x 209 cm, 100 cm X 210 cm-es névleges méretnél 98 cm X 209 cm a pontos tok külméret. 140 cm x 210 cm-es kétszárnyú beltéri ajtóknál pedig 138 cm X 209 cm.

Fontos lehet még a tok szélessége, mely gerébtoknél kb 55 mm, pallótoknál 8 cm, ha szabványméretű ajtókról beszélünk.


Beltéri ajtókat 4 fő toktípusra szerelik:
  • gerébtok
  • pallótok
  • utólag szerelhető tok
  • ácsolt tok
utólag szerelhető tok metszete Olcsósága , és egyszerű gyárthatósága miatt leggyakoribb a gerébtok. Ezzel a toktípussal találkozhatunk leggyakrabban barkácsáruházi beltéri ajtóknál, vagy a legegyszerűbb lemezborítású ajtótípusoknál is.
Gerébtokot általában 5-6 cm vastagságban készítik el, de előfordulnak ennél vékonyabb kivitelben is. Amennyiben beltéri ajtólapot cserélünk, és van hely egy keskenyebb ajtótok beépítésére, a könnyebb beálíthatóság miatt gerébtokból egy keskenyebb segédtok kerül legyártásra, és a régi tokra az kerül ráépítésre.

Pallótokokat leggyakrabban 8-10-12 cm -es vastagságban kerülnek legyártásra, de adott falvastagsághoz bármilyen tokszélességel legyárthatóak. Pallótokok, amenyiben azok keskenyebbek mit a falvastagság szerelhetőek falközépre, vagy a fal egyik síkjára eltolva. Ebben az esetben lehetőség van az ajtólap 180 fokos kihajtására.

Utólag szerelhető tokoknál az ajtó tokmagja olyan széles mint a fal vastagsága, a tokmagra szerelt borítás, pedig túlnyúlik a falnyílás szélességén, így az ajtó egy előre elékészítet falnyílásba utólag is beszerelhető úgy, hogy további munkákra festés stb már nincs szükség. Az utólag szerelhető tok tökéletesen elkészített falnyílást igényel, egyenes , egyenlő vastagságú falakat, tökéletes fűggőleges, és vízszintes síkokat. Amenyiben a falnyílásokat nem megfelelően készítik elő, ugyan olyan utómunkálatokra lehet szükség, mint pl egy palótokos ajtó beépítése esetén.

Amennyiben kérdése lenne, kérjük töltse ki az alábbi űrlapot és küldje el részünkre.

Név:


Telefonszám:


E-mail:


Üzenet:


Feltöltés:
Minta ajtók megtekinthetőek a XVII. kerületi telephelyünkön (Kiskút utca 46, Rákosliget)
előzetes időpontegyeztetés után, akár esti időpontopkban, vagy hétvégén.
06-30-218-6413

fa beltéri ajtó borovifenyőből